Ο κλάδος της ναυτιλίας αποτελεί δίχως αμφιβολία έναν από τους πλέον κρίσιμους για την παγκόσμια οικονομία, εξασφαλίζοντας τη μεταφορά πρώτων υλών, σύνθετων υλικών και διαφόρων αγαθών, σε ποσοστό άνω του 80% σε όλον τον κόσμο. Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στον ναυτιλιακό κλάδο, έχει συντελέσει στην περαιτέρω αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των λειτουργιών, τόσο στην ξηρά, όσο και επάνω στα πλοία.
Ωστόσο, η εξάρτηση από τα πληροφοριακά συστήματα δεν έχει μόνο ευεργετικά οφέλη, αλλά έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις για την ασφάλεια των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, ένα παραδοσιακά κλειστό, απομονωμένο και προστατευμένο από εξωτερικές απειλές σύστημα όπως το πλοίο, βρίσκεται πλέον εκτεθειμένο σε κυβερνοαπειλές, γεγονός που αυξάνει την τρωτότητά του.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι λειτουργίες και η διαχείριση του στόλου γίνονται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, ο αντίκτυπος μια κυβερνοεπίθεσης θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικός. Ένα πλήγμα στα συστήματα, θα μπορούσε να οδηγήσει ένα πλοίο σε ακινησία ή ακόμα και σε πρόσκρουση.
Η ναυτιλία εύκολος στόχος για το κυβερνοέγκλημα
Η βιομηχανία της ναυτιλίας πλήττεται από μια μεγάλη γκάμα επιθέσεων που εκτείνεται από παραβιάσεις δεδομένων μέχρι κι εξεζητημένες επιθέσεις ransomware και DDoS. Η αυξημένη «προτίμηση» που δείχνουν εσχάτως οι κυβερνοεγκληματίες στον συγκεκριμένο κλάδο, οφείλεται εκτός των άλλων και στις δοκιμές προηγμένων επικοινωνιών μέσω δορυφορικών δικτύων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Ακολουθώντας την εν λόγω προσέγγιση, οι ναυτιλιακές εταιρείες στοχεύουν στην περαιτέρω βελτίωση της συνδεσιμότητας, ωστόσο δίνουν περισσότερες «ευκαιρίες» στους κυβερνοεισβολείς να εντοπίσουν τις ευπάθειες και να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τρωτότητα των ναυτιλιακών οργανισμών και τους κάνουν πιο ευάλωτους σε επιθέσεις, είναι πολλαπλοί. Από τον ανθρώπινο παράγοντα και την έλλειψη εκπαίδευσης κι ευαισθητοποίησης για θέματα κυβερνοασφάλειας που μπορούν να οδηγήσουν σε αβλεψίες και να πυροδοτήσουν σοβαρά περιστατικά, μέχρι την πολυπλοκότητα των διαφόρων συστημάτων, όπως αυτά της πλοήγησης, των επικοινωνιών και των αυτοματισμών.
Κύριοι άξονες για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας
Μια ολοκληρωμένη στρατηγική κυβερνοασφάλειας, αποτελεί βασικό πυλώνα για την πρόληψη απειλών, καθώς η έγκαιρη ανίχνευσή τους μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τις επιθέσεις προτού εξαπολυθούν. Παράλληλα, η αξιολόγηση κινδύνων με την τακτική δοκιμή των συστημάτων ασφαλείας, συμβάλλει καταλυτικά στη βελτίωση της ανθεκτικότητας απέναντι στις απειλές. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει κι ένα σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών για τον περιορισμό των επιπτώσεων μιας κυβερνοεπίθεσης, σε περίπτωση που τελικά δεν μπορέσει να αποτραπεί.
Έναν ακόμα βασικό πυλώνα, συνιστά η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και η ανάπτυξη κι εφαρμογή διαδικασιών και πολιτικών για την προστασία των πληροφοριακών συστημάτων και των δεδομένων. Μαζί με τη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού με τη βοήθεια τακτικών ασκήσεων προσομοίωσης κυβερνοεπιθέσεων, συντελούν στην προετοιμασία αντιμετώπισης πραγματικών καταστάσεων.
Η συμμόρφωση με ρυθμιστικά και κανονιστικά πλαίσια, όπως για παράδειγμα ο Διεθνής Κώδικας Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS) και οι κανονισμοί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), σε συνδυασμό με τα αναδυόμενα πρότυπα που εφαρμόζονται για την προστασία από κινδύνους του κυβερνοχώρου και την επιχειρησιακή συνέχεια, θεωρούνται ως «ακρογωνιαίος λίθος», ώστε οι ναυτιλιακές εταιρείες να εφαρμόζουν συστήματα διαχείρισης που συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα, όπως τα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών (ISO / IEC 27001: 2013) και τα Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας (ISO 22301: 2019).
Ο κρίσιμος ρόλος της προηγμένης τεχνολογίας
Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί ένα από τα πλέον μείζονα ζητήματα της ναυτιλίας και είναι σαφές ότι ο κλάδος οφείλει να κάνει περισσότερα για να θωρακιστεί αποτελεσματικά. Η αξιοποίηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων, κυρίως αυτών που ενσωματώνουν προηγμένες λειτουργίες, όπως Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και Μηχανική Μάθηση (ML), συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία των ναυτιλιακών οργανισμών. Αναφέρονται ενδεικτικά:
- Οι λύσεις SIEM βοηθούν στην παρακολούθηση και ανίχνευση απειλών καθώς και στην ανάλυση δεδομένων για τον εντοπισμό ύποπτης δραστηριότητας, σε πραγματικό χρόνο.
- Η εφαρμογή λύσεων διαχείρισης ταυτοτήτων και πρόσβασης (IAM) και διαχείρισης προνομιακής πρόσβασης (PAM), εξασφαλίζει ότι μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα έχουν πρόσβαση σε κρίσιμα εταιρικά συστήματα και δεδομένα.
- Τα προηγμένα συστήματα αντιικής προστασίας (Next-Gen AV), διασφαλίζουν τον έγκαιρο κι έγκυρο εντοπισμό γνωστών και δυνητικών απειλών, παρέχοντας ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στους ναυτιλιακούς οργανισμούς.
- Οι λύσεις DMARC για την προστασία των εταιρικών επικοινωνιών, θωρακίζουν τον οργανισμό από επιθέσεις phishing και email spoofing, διασφαλίζοντας παράλληλα την εταιρική φήμη.
- Οι ενοποιημένες λύσεις ασφάλειας και διαχείρισης τερματικών συσκευών (UEMS), καθιστούν εύκολη κι απλή την κεντρική διαχείριση υπολογιστών, servers και κινητών συσκευών, ακόμα και απομακρυσμένα.
Η Cysoft στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων για τη ναυτιλία
Η ναυτιλιακή βιομηχανία λειτουργεί σε ένα δυναμικό και απαιτητικό περιβάλλον όπου πολλές φορές οι τεχνολογικές εξελίξεις διασταυρώνονται με τις παραδοσιακές πρακτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Cysoft έχει υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση που δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την επεκτασιμότητα.
Διαθέτοντας ιστορικό επιτυχημένων υλοποιήσεων κι εμπειρία στις ανάγκες του κλάδου και σε συνεργασία με κορυφαίους κατασκευαστές λογισμικού ασφάλειας και διαχείρισης υποδομών, δημιουργεί εξατομικευμένες λύσεις που ενσωματώνουν τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογίες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες που δίνουν τη δυνατότητα στις ναυτιλιακές εταιρείες να περιηγούνται στην πολυπλοκότητα του σύγχρονου ψηφιακού τοπίου με σιγουριά.
Η συμμετοχή της Cysoft στα «Ποσειδώνια 2024» και η δημιουργία της εξειδικευμένης ιστοσελίδας shipping.cysoft.gr, υπογραμμίζουν τη δέσμευση της εταιρείας να βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας και να προσφέρει λύσεις που ενισχύουν την ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα της ναυτιλιακής κοινότητας, διευκολύνοντας την προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις και τάσεις της βιομηχανίας.